Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

« 'Ω ρ ε ς »

Πιο κοντά στην ώρα της επίθεσης οι ΗΠΑ*



Πιο κοντά έρχεται η ώρα της επίθεσης στη Συρία με τον πρόεδρο Ομπάμα των ΗΠΑ να παραχωρεί συνεντεύξεις σε τρία μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και στα τηλεοπτικά δίκτυα PBS, CNN και Fox News, οι οποίες θα μαγνητοσκοπηθούν και θα προβληθούν το βράδυ της Δευτέρας, ενώ την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος. Ηδη ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι η Συρία είναι "απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ", αιτιολόγηση αναγκαία για να μπορεί να δόσει εντολή επίθεσης χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Τα περί «περιορισμένης επίθεσης» στη Συρία που ανέφερε στο διάγγελμα και τις δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα φαίνεται να ξεθωριάζουν καθώς νέες διαρροές από πηγές του Πενταγώνου στην εφημερίδα «Los Angeles Times» κάνουν λόγο για επιθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ' ότι προβλεπόταν αρχικά. 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ για το δημοσίευμα της εφημερίδας, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση. Δυο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα στόχων για να συμπεριλάβει «πολύ περισσότερους» από την αρχική λίστα των περίπου 50 στόχων.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλικών που περιπολούν τώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ και πυραύλους αέρος-εδάφους. Το αεροπλανοφόρο Nimitz με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και δυο αντιτορπιλικά, τα οποία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ κατά της Συρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας θα ήταν «παράνομη» σύμφωνα με τον χάρτη του ΟΗΕ. «Δε γνωρίζω γιατί αυτοί που υποστηρίζουν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι δεν καταλαβαίνουν ότι οι πολιτισμένες χώρες, εδώ και 65 χρόνια, έχουν αποσύρει τις επιλογές από το τραπέζι απορρίπτοντας την προσφυγή στη βία» σύμφωνα με το χάρτη του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Βαγδάτη. «Πώς μπορούν να χαρακτηρίζονται πολιτισμένα κράτη όταν συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι; Όλες οι επιλογές έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι εδώ και πολύ καιρό», είπε  ο Ζαρίφ προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ περιφρονούν το διεθνές δίκαιο».

Από την απέναντι όχθη, το Ισραήλ εμφανίζεται να ανυπομονεί για το χτύπημα στη Συρία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Συρίας θα ενθαρρυνθεί η Τεχεράνη να συνεχίσει να αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις για εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι "οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν το Ισραήλ ώρες πριν από μια επίθεση στη Συρία" σύμφωνα με δήλωση ισραηλινού αξιωματούχου. Σε ερώτηση πόσο διάστημα πριν από την επίθεση θα ενημερωθεί το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ο ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε :"'Ωρες". 


Δημ. Κουτσούμπας «...Ο ελληνικός λαός θα οδηγηθεί σε μεγάλες περιπέτειες, με πιθανή εμπλοκή σε γενικευμένη σύρραξη, αλλά και μέσα από ένα ντόμινο εξελίξεων που κρύβει και αλλαγές συνόρων. Γι’ αυτό και πρέπει να εναντιωθεί και στην επέμβαση και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν».

Συρία: Στο παρά πέντε της επίθεσης...  (ΕΔΩ) 

Από το 902. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου