Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Λαϊκή Συμμαχία, ο δικός μας δρόμος αντίστασης και ανατροπής.



Συμμαχία ΕΒΕ με εργαζόμενους ενάντια στα μονοπώλια*

Δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ αναγκάζονται να βάλουν οριστικό λουκέτο, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις βαρύτατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. 

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα προκύπτει ότι 90.000 μικροεπαγγελματίες θα χρεοκοπήσουν μέχρι το τέλος του 2013. Τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι και καταστηματάρχες κατέβασαν ρολά, αφού δεν μπόρεσαν να αντέξουν φόρους, χαράτσια, αυξημένες εισφορές, αναδουλειά, κόστος λειτουργίας. Το φαινόμενο ένα μικρομάγαζο να μαραζώνει και στη συνέχεια να κλείνει δεν είναι τωρινό ούτε αφορά αποκλειστικά και μόνο την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. 

Η μαζική εισβολή και η ενίσχυση της δύναμης των μονοπωλίων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, τα μέτρα για την «απελευθέρωση» της αγοράς, η αποδέσμευση κάθε επιθετικότητας του κεφαλαίου, όπως το απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες εξέλιξης του συστήματος, δημιούργησαν ένα αφόρητο και καταστροφικό τοπίο για κάθε αυτοαπασχολούμενο εδώ και πολλά χρόνια που παλεύει πλέον, σε συνθήκες κρίσης, για την επιβίωσή του.

Τα δεδομένα που σπρώχνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους 
στην περιθωριοποίηση και την πτώχευση δεν πρόκειται να αλλάξουν. 

Ακόμα και στην περίπτωση που άλλοι οικονομικοί δείκτες αρχίζουν να έχουν θετικό πρόσημο, τα περιθώρια «ανάκαμψης» για τις μικρές επιχειρήσεις δεν είναι απλά αμφίβολα. Είναι ανύπαρκτα. Το βεβαιώνουν, εκτός όλων των άλλων, οι επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. 

Από τη στιγμή που, στις μεγάλες πολυεθνικές, δε φτάνουν πλέον μόνο τα επιλεγμένα στέκια της αγοράς και αναπτύσσονται ήδη με υποκαταστήματά τους στις συνοικίες, είναι φανερό ότι ενισχύεται ακόμα πιο πολύ ο βαθμός μονοπώλησης. Κατ' επέκταση, συμπιέζεται ασφυκτικά ο χώρος μέσα στον οποίο μπορεί να δράσει ο μικρός ΕΒΕ. Για την ακρίβεια, σήμερα, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ΕΒΕ αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν καν τις ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και μάλιστα, ξεκινούν και διαδικασίες κατάσχεσης σε βάρος τους.

Το μέλλον για τους ανθρώπους που βγάζουν το μεροκάματο από τη διατήρηση ενός μικρού μαγαζιού, στο οποίο, εκτός από τους ίδιους, πολλές φορές απασχολούνται και άλλα μέλη των οικογενειών τους, δε βρίσκεται στο όνειρο να γίνουν μεγάλοι επιχειρηματίες. 

Διέξοδος γι' αυτούς είναι η συμπόρευση και η συμμαχία με τους εργαζόμενους, ώστε μαζί να ανατρέψουν την εξουσία των κεφαλαιοκρατών, με στόχο να πρωτοστατήσουν στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας, για την οποία θα αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση η εξασφάλιση εργασίας και ανθρώπινων συνθηκών ζωής για ολόκληρο το λαό.
 

ΠΑΣΕΒΕ Μεσσηνίας: Καταγγελία για την… "ολονυχτία" των καταστημάτων. «Με τη "Λευκή" τους Νύχτα ετοιμάζουν να κάνουν τη ζωή μας "μαύρη κι άραχνη" (ΕΔΩ)

ΠΑΣΕΒΕ: Οι αυτοαπασχολούμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση 
την πανελλαδική κινητοποίηση στις 16 Σεπτέμβρη (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου