Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Το πραγματικό συμφέρον των λαών είναι η μεταξύ τους συνεργασία.

Χαίρονται με τη δυστυχία των λαών*


«Αύξηση κατά 16,5% συνέχισαν να καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς ευνοήθηκαν από την αναταραχή στις χώρες αυτές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που στον αστικό Τύπο είτε ωμά είτε συγκαλυμμένα εμφανίζονται οι αστοί να χαίρονται επειδή οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες που οι λαοί βιώνουν τη δυστυχία και την εξαθλίωση, συμβάλλουν στην αύξηση του τζίρου και των κερδών τους. 

Χτες, μερίδα του αστικού Τύπου χαιρόταν για την αύξηση των εξαγωγών σε αυτές τις χώρες, πριν μερικές εβδομάδες έκαναν το ίδιο επειδή τα οφέλη στους επιχειρηματίες του τουρισμού θα αυξάνονταν εξαιτίας των γεγονότων στην Αίγυπτο, αύριο για κάτι άλλο... 

Τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ένα σύστημα 
απάνθρωπο, σάπιο, που περιμένει την ευκαιρία να κάνει κέρδη; 

Τι να περιμένει κανείς από τα παράσιτα, τους καπιταλιστές, που έτσι κι αλλιώς με το αίμα των λαών θησαυρίζουν, αυξάνουν τα κέρδη τους; Κέρδη που θα φουσκώσουν τις τσέπες τους, την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, οι συνταξιούχοι, οι μικροκαταστηματάρχες, δίνουν μάχη επιβίωσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα των καπιταλιστών...

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
 
Στον αστικό Τύπο αναπαράγεται μια λογική, μια άθλια προπαγάνδα που ούτε λίγο ούτε πολύ παραπέμπει και στο εξής: ο ελληνικός λαός μπορεί να βγαίνει κερδισμένος και να χαίρεται όταν σε γειτονικές χώρες γίνονται πόλεμοι, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όταν άλλοι λαοί βιώνουν τη δυστυχία και την εξαθλίωση επειδή ακριβώς η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας και οι μεγαλοεπιχειρηματίες της ενισχύονται. 
 
Ουσιαστικά λένε, ότι μαζί με τους καπιταλιστές, πρέπει και 
οι εργαζόμενοι να χαίρονται για το μακέλεμα άλλων λαών. 
 
Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τέτοιες λογικές.  Τα «Μπόνους στον τουρισμό στο τέλος της σεζόν λόγω της κρίσης στην Αίγυπτο» και «η αύξηση των εξαγωγών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική» (σ.σ. αυτά έγραφε και γράφει ο αστικός Τύπος) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα βρώμικα παιχνίδια των μονοπωλίων. Και πέρα από όλα τα άλλα, είναι λάθος να θεωρούν οι εργαζόμενοι ότι θα βγουν ωφελημένοι όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού τους. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά τους, όσο δεν χτυπιούνται και δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που γεννούν τον πόλεμο. Τα παραδείγματα είναι πολλά...

Η εργατική τάξη πάντα είχε ηθική και αλληλεγγύη. 
Δεν είναι δική της αντίληψη το «ο θάνατός σου η ζωή μου». 

Δεν περιμένει ο εργάτης να βγει ωφελημένος από τη δυστυχία και τις τραγωδίες άλλων εργατών, άλλων λαών. Πάντα οι εργάτες στέκονταν δίπλα στους συναδέλφους τους, όταν αυτοί υποφέρουν, το παλεύουν μαζί. 

Κυνικές τοποθετήσεις όπως οι παραπάνω χαρακτηρίζουν αποκλειστικά και μόνο τους αστούς και τα φερέφωνά τους. Πρέπει να απορριφθούν, να καταδικαστούν, να μην επιτραπεί να δηλητηριάσουν την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός έχει συμφέρον από τη συμμαχία και τη συνεργασία με τους λαούς των άλλων χωρών ενάντια στην αστική τάξη της κάθε χώρας, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

*Από τη στήλη του Ριζοσπάστη "Από...μέρα  σε ...μέρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου