Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία: Νέα δεδομένα στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων


 
Νέα δεδομένα τίθενται επί τάπητος στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων με τη ρωσική πρόταση να δεχθεί η συριακή ηγεσία να τεθεί το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.

 Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησής του με το Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ Μουάλεμ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζητήθηκε από τη συριακή ηγεσία να συναινέσει, σε δεύτερη φάση, στην καταστροφή του οπλοστασίου και να συμμετάσχει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Χημικών Όπλων.

Θετική απάντηση από τη Συρία - Σκεπτικισμός από τις ΗΠΑ

Θετική ήταν η πρώτη συριακή αντίδραση καθώς ο Ουαλίντ Μουάλεμ καλωσόρισε την «πρωτοβουλία». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά την είδηση). Έτοιμο να «παρακολουθήσει από κοντά και με σοβαρότητα τη ρωσική πρόταση» δήλωνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
(Διαβάστε εδώ αναλυτικά την είδηση). 

Το θέμα είχε φέρει στο προσκήνιο, ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για «το τι μπορεί να κάνει η συριακή ηγεσία για να αποτρέψει τις αεροπορικές επιδρομές», είχε πει ότι «θα μπορούσε να παραδώσει το σύνολο του χημικού της οπλοστασίου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα». Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν σπεύσει να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται για πρόταση, αλλά για «ρητορικό επιχείρημα», μια διευκρίνιση της οποίας το περιεχόμενο μένει να αποδειχτεί... (Περισσότερα ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου