Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΣΕΒΕ: Σχέδιο δράσης για την πανελλαδική κινητοποίηση στις 16 Σεπτέμβρη

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε την Τετάρτη 
η σύσκεψη προετοιμασίας στην Αθήνα*

 
Με μεγάλη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ από δεκάδες διαφορετικούς κλάδους, συνοικίες της Αθήνας και δήμους της Αττικής πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ η σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ ενόψει του πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων στις 16 Σεπτέμβρη.

Από τα ερωτήματα και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων εκφράστηκε η ανάγκη να πετύχει η ερχόμενη κινητοποίηση, μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ σε κάθε χώρο και εκφράστηκαν προβληματισμοί για το πώς η δουλειά όλων θα βελτιώνεται μέρα με την ημέρα και θα στοιχηθεί με τις απαιτήσεις των καιρών.

Αυτό που προέκυψε ως γενικό συμπέρασμα, είναι ότι όπου η δράση έχει μόνιμο χαρακτήρα, υψώνει μέτωπο τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και προβάλλει εξειδικευμένα για κάθε κλάδο το αγωνιστικό πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, εκεί μετρούνται σημαντικά βήματα προς τα μπρος.

Επίσης, αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες που απομένουν μέχρι την κινητοποίηση, τα διοικητικά συμβούλια σωματείων και οι επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ να διοργανώσουν συσκέψεις και «πόρτα - πόρτα» σε κάθε μαγαζί να απευθυνθεί μαζικά το κάλεσμα συμμετοχής στο κλείσιμο των καταστημάτων.

Eκ μέρους της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, o Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, επισήμανε εισηγητικά τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παράλληλα με την εργατική τάξη και τη νεολαία, καθώς «είμαστε μόνιμα και σταθερά στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης.


 Σε 90.000 υπολογίζονται οι μικρές επιχειρήσεις που θα 
πτωχεύσουν μέσα στο 2013, έως τώρα έχουν κλείσει 50.000

Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της αρνητικής θέσης που έχει βρεθεί η ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρόνια, με τους άνεργους να πλησιάζουν τα 2 εκατ. και χιλιάδες εργαζόμενους απλήρωτους ή κακοπληρωμένους».

Πρόσθεσε ότι «οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ δεν μπορούμε να περιμένουμε καμιά ανάκαμψη της αγοράς όταν ο τζίρος είναι ανύπαρκτος και οι φυσικοί μας πελάτες, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία και οι γυναίκες βιώνουν κατάσταση φτώχειας και εξαθλίωσης. Η μοίρα μας, η ύπαρξή μας είναι συνδεδεμένη με τη μοίρα, την κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο των φυσικών μας συμμάχων. Το σύνθημα εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά ήταν και παραμένει επίκαιρο».

Γι' αυτό το λόγο, συνέχισε, είμαστε αντίθετοι στις προτάσεις της ΕΣΕΕ για μείωση μισθών στους εργαζόμενους καθώς η λογική αυτή «ενισχύει μόνο τους μεγάλους, τα μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα, αυτοί έχουν συμφέρον να μειώσουν το λεγόμενο εργοδοτικό κόστος και να απασχολούν εργαζόμενους λάστιχο με μισθούς πείνας». 

Αναφερόμενος στη μαζική εισβολή των μονοπωλίων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και στα κυβερνητικά μέτρα που ενισχύουν την εισβολή αυτή όπως η «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων, η εκκαθάριση κάθε εμποδίου όπως απαιτούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, «δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από κάθε αυτοαπασχολούμενο. Είναι καθαρό ότι έχουμε αντικρουόμενα συμφέροντα και στο ερώτημα "με τα μονοπώλια ή με τους εργάτες" εμείς απαντάμε με τους εργάτες, με τους συνταξιούχους, με τους ανέργους, με τις γυναίκες και τα παιδιά μας».

Επισημάνθηκε ως σοβαρό ζήτημα, που αποτελεί το επιστέγασμα όλης της δράσης της ΠΑΣΕΒΕ, σαν αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό κίνημα, η αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο που υποφέρει, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, σίτισης, που έχει κομμένο ρεύμα, που κινδυνεύει να του κατάσχουν το μαγαζί ή το σπίτι.

 

Ειδική αναφορά έγινε στη σχεδιαζόμενη επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστών στη Συρία και εκφράστηκε η ετοιμότητα της ΠΑΣΕΒΕ να κινητοποιηθεί μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της λαϊκής συμμαχίας την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου.
 
Τέλος,  προσδιορίζοντας τα ζητήματα που θα αποτελέσουν την αιχμή της πάλης των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων το επόμενο διάστημα, ανέφερε: 

- Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα χρέη χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και φτωχών ΕΒΕ προς τον ΟΑΕΕ. 

- Τη συνεχή φοροεπιδρομή, τα χαράτσια και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται. 

- Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και το εξοντωτικό ωράριο για εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Από το 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου