Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

«Το να βρίσκομαι στην Κούβα αποτελεί πάντοτε μία έμπνευση για τη διαρκή μάχη μας κατά του ιμπεριαλισμού...»



Κούβα: Πρόεδροι λατινικών χωρών παραβρέθηκαν στους 
εορτασμούς των 60 χρόνων από την επέμβαση στη Μονκάδα

Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας, της Νικαράγουας και της Κούβας έπλεξαν το εγκώμιο του ρόλου που έχει διαδραματίσει η κουβανική επανάσταση στη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού, καθώς και στη λατινοαμερικάνικη αλληλεγγύη, τις «κοινωνικές αλλαγές», την «αξιοπρέπεια» και την «αυτοεκτίμηση», με αφορμή τους  εορτασμούς για την 60ή επέτειο της επίθεσης στον στρατώνα Μονκάδα (ΕΔΩ),  στο Σαντιάγο ντε Κούβα, από τον Φιντέλ Κάστρο και τους άνδρες του.

«Η κουβανική επανάσταση είναι η μητέρα όλων των αντιιμπεριαλιστικών επαναστάσεων στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο», είπε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, που, μαζί με τους ομόλογούς του, εκφώνησε λόγο στο πλαίσιο των εορτασμών της «Ημέρας Εθνικής Εξέγερσης».

«Το να βρίσκομαι στην Κούβα αποτελεί πάντοτε μία έμπνευση για τη διαρκή μάχη μας κατά του ιμπεριαλισμού...», πρόσθεσε ο Μοράλες. 

«Οι σημαίες της εξέγερσης της Μονκάδα έχουν απόλυτη αξία, μόλις έχουν συμπληρωθεί 60 χρόνια και τι προνόμιο είναι αυτό, 60 χρόνια μετά, να έχουμε αυτόν το φωτεινό φάρο που λέγεται Φιντέλ Κάστρο», δήλωσε από την πλευρά του ο Μαδούρο.

«Εσύ, λαέ της Κούβας, είσαι υπεύθυνος για το ότι σήμερα η Λατινική Αμερική στέκεται στα πόδια της», πρόσθεσε. «Εδώ βρίσκονται οι γιοι του Τσάβες», είπε ο Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας, κάνοντας αναφορά στον αποθανόντα, στις 5 Μάρτη, προκάτοχό του, τα παιδιά του οποίου συνόδευαν τον νυν πρόεδρο της Βενεζουέλας στους εορτασμούς.

«Η Κούβα, που υφίσταται τις πιο ωμές επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, αποτελεί τον καλύτερο μάρτυρα του γεγονότος ότι η ελευθερία, η κυριαρχία, η δικαιοσύνη, η ανεξαρτησία, το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη πρέπει να υπερασπίζονται», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ντανιέλ Ορτέγα, πρόεδρος της Νικαράγουακαταγγέλλοντας –όπως και οι άλλοι ομόλογοί του– το «άδικο και απάνθρωπο» εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το 1962 στην Κούβα από τις ΗΠΑ.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν 
οι εκπρόσωποι των οκτώ χωρών της Alba, 

Tης Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής και οι πρωθυπουργοί της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ρούζβελτ Σκέριτ, της Αντίγουα-Μπαρμπούδα, Ουΐνστον Μπόλντουϊν Σπένσερ, του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, Ραλφ Γκονσάλβες και της Αγίας Λουκίας, Κένι Άντονι, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρδο Πατίνιο. (Από το 902.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου