Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΚΚΕ: Ο λαός μια γροθιά κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα


 
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στη «λαιμητόμο» του κεφαλαίου τα δικαιώματα του λαού.*
 
Μπουρλότο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ με τραγικές τις συνέπειες στην καθημερινότητα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και νέους φόρους από το πρώτο ευρώ που θα ισοπεδώσουν τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, επιχειρούν συγκυβέρνηση και τρόικα για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. 
 
Τα νέα μέτρα που θα μετατρέψουν σε κόλαση τη ζωή των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών αποτελούν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Τρίτη με διαδικασία του επείγοντος, για διήμερη συζήτηση.
 
Μηχανισμός «συμπίεσης» κατώτατου μισθού.
 
Η «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι αναγκαίες κάθε φορά ρυθμίσεις για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο με το οποίο η κυβέρνηση θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό. Οπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση στήνει μηχανισμό διαμόρφωσής του -ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2017- και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις επιταγές των επιχειρηματιών, θα αποφασίζει το ύψος του. 

Μέχρι τότε οι χιλιάδες ανειδίκευτοι εργάτες και οι οικογένειές τους καλούνται να επιβιώσουν με 586 ευρώ μεικτά το μήνα και 511 ευρώ οι νέοι κάτω των 25 ετών, ενώ μετά το 2017 θα είναι αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στους μισθούς.

Με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να τελειώσει μια και καλή με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να πετύχει συντριπτικό πλήγμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας, θα «ποικίλει» ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου, την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση και τον κλάδο εργασίας. 


Σε κίνδυνο μπαίνουν οι κλαδικές συμβάσεις όχι μόνο γιατί ο κατώτατος μισθός αποτελούσε αφετηρία για την υπογραφή τους αλλά και γιατί πλέον δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να εξαιρείται απ' αυτές.

Το ύψος του μισθού, όπως προβλέπεται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου, «...θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Το επιχείρημα της υψηλής ανεργίας που αξιοποιείται για το 
χτύπημα του κατώτατου μισθού είναι πέρα για πέρα ψευδές. 

Η ανεργία είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και την ανάγκη για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων, η ανεργία θα αυξάνεται. Η δεξαμενή των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που θα γεμίζει συνεχώς, θα αξιοποιείται για την συμπίεση των μισθών και των δικαιωμάτων....


ΚΚΕ: Ο λαός μια γροθιά κόντρα στα μέτρα
 
Ο λαός χρειάζεται σαν μια γροθιά να αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, τις πολιτικές προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών που τον οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις στα χέρια τους για το τι σημαίνει διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΕΕ και της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Για σκληρή διαπραγμάτευση μιλούσαν ο πρωθυπουργός και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, για σκληρή διαπραγμάτευση μιλάει στο συνέδριό του και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». 

Καμία εμπιστοσύνη στο νέο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και τους δορυφόρους τους. Καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους «σωτήρες», που κοροϊδεύουν το λαό ότι θα τον απαλλάξουν από τη σημερινή βαρβαρότητα και την ίδια στιγμή υποκλίνονται στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που οδήγησαν το λαό στα μνημόνια διαρκείας και την καταστροφή. Ο λαός να μη γίνει κομπάρσος σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όποιο πρόσημο κι αν χρησιμοποιούν. Μπορεί να σωθεί, αν με την πάλη του γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αν αποφασίσει να πάρει στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο που παράγει.  

Γι αυτό χρειάζεται κοινός αγώνας, μαζική – λαϊκή απάντηση. Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο, να μην προχωρήσει καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα. Καμία υποταγή στα βάρβαρα μέτρα και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης που θα πληρώσει πανάκριβα ο λαός.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα σε συναγερμό. 

«...Ξέρουμε τι κίνημα χρειαζόμαστε και με ποια κατεύθυνση και προοπτική για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική (...) Από τη μια ο κόσμος των μονοπωλίων με τα στηρίγματά του και απ' την άλλη ο κόσμος της δουλειάς με τα συνδικάτα του και τα συνθήματά του, που γράφουν με μεγάλα γράμματα ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 

Δίνουμε απάντηση με οργάνωση, αγώνα, αγώνα αντεπίθεσης ως την τελική νίκη του λαού. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος». 
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ.


 * Αναδημοσίευση από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου