Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Κινητικότητα του στρατού - Έληξε το τελεσίγραφό του προς τον Μόρσι


Σκηνικό ακόμη μεγαλύτερης όξυνσης της κατάστασης δημιουργείται τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται κυρίως στο Κάιρο, όπου τόσο η στρατιωτική ηγεσία, όσο και τα στελέχη της κυβέρνησης Μόρσι δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Από ώρα σε ώρα, αναμένεται ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Στρατού, καθώς το τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο Μόρσι έχει λήξει. Ο Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε ότι δεν παραιτείται και πως ο στρατός πρέπει να παραμείνει πολιτικά ουδέτερος. Νωρίτερα, το δίκτυο Al Arabiya, μετέδωσε ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως άρματα μάχης κατευθύνονται προς το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης (σύμφωνα με τον "Guardian" ήδη το έχουν καταλάβει). Η στρατιωτική ηγεσία πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση της λίγο πριν από την λήξη του τελεσιγράφου προς τον πρόεδρο Μόρσι.

Απεναντίας, εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει "όρθιος σαν ένα δένδρο", υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το χθεσινό διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου.

Χιλιάδες διαδηλωτές που συσπειρώνονται στην ευρεία γκάμα αντιπολιτευόμενων δυνάμεων είναι αυτήν την ώρα συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ. Ξεχωρίζει το σύνθημα "Μη φοβάστε, φεύγει" και άλλα που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μόρσι.

Επίσης, ο Ελ Μπαραντέι που επελέγη ως εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας,  συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, όπως έγινε γνωστό από δύο πολιτικές πηγές, μερικές ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Παράλληλα πλήθος από στελέχη αστικών κομμάτων συναντιούνται (φανερά και κρυφά) με την ηγεσία του στρατού, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις εξελίξεις, ενώ έχουν ακουστεί και αιτήματα για διενέργεια εκλογών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του στρατού: «Το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων συναντάται με έναν αριθμό θρησκευτικών, εθνικών, πολιτικών και νεολαιίστικων προσωπικοτήτων. . . Θα εκδοθεί μια ανακοίνωση από το γενικό επιτελείο μόλις ολοκληρωθεί» η συνάντηση.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου επανατοποθέτησε στη θέση του τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ,τον οποίο είχε απολύσει ο Μόρσι τον Νοέμβριο του 2012. Ο αντικαταστάτης του, Ταλάατ Αμπντουλάχ, σχολίασε ότι «σέβεται κάθε δικαστική απόφαση», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές στρατιωτικών πηγών που κάνουν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, στρατιωτικοί κύκλοι δηλώνουν ότι ο Μόρσι πέρασε την «κόκκινη γραμμή» όταν στις 15 Ιούνη υποστήριξε με θέρμη την ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στην Συρία για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ κατά την παρουσία του σε εκδήλωση ακραίων σουνιτικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου