Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μηχανισμός διαμόρφωσης κατώτατου μισθού αποκλειστικά από την κυβέρνηση


 
Ο κατώτατος μισθός*

Αποκλειστική «υπόθεση» της κυβέρνησης γίνεται οριστικά η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο - λαιμητόμο που προωθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Σύμφωνα με το «μηχανισμό» που στήνει η κυβέρνηση, η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα υποτάσσεται στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ανειδίκευτοι εργάτες θα δουν τον εξευτελιστικό μισθό των 586 ευρώ μεικτά και 511 για τους κάτω των 25 ετών καταρχήν να «παγώνει» στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2017 και μετά αυτός να καθορίζεται με μοναδικό κριτήριο τη θωράκιση των κερδών του κεφαλαίου.

Το ύψος του μισθού, όπως ορίζεται στο πολυνομοσχέδιο «...θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Έτσι, η κυβέρνηση θα αποφασίζει και συνεχώς θα συμπιέζει τον κατώτατο μισθό, αφού η εργοδοσία έχει δώσει εντολή γι' αυτό μια και το ύψος του αποτελεί αγκάθι στη θωράκιση της κερδοφορίας τους.

 


Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να βάλει οριστική «ταφόπλακα» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες για τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση με το μηχανισμό συνεχίζει να διαχωρίζει το μισθό των νέων και των παλιότερων εργαζομένων. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας για τους νέους ενδείκνυται ο καθορισμός των κατώτατων μισθών, σε ποσοστό περίπου 75% του κατώτατου μισθού των ενηλίκων. Γι' αυτό, στα σχέδια του υπουργείου προτείνονται συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία.

Προβλέπεται, επίσης, διαφοροποίηση των κατώτατων μισθών ανάλογα με την περιοχή, γεγονός που αιτιολογείται στη βάση των διαφορετικών συνθηκών ύφεσης και ανεργίας σε μια σειρά περιοχές, οπότε και οι μισθοί θα πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότεροι. Επιπλέον, υπόψη θα λαμβάνεται και η παραγωγικότητα των επιμέρους κλάδων. Δηλαδή, από το πόσο ικανοποιημένοι θα είναι οι εργοδότες από την «ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους.



Ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό «όπλο» στα χέρια των μεγαλοεργοδοτών, για να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική κρίση ρίχνοντας τα βάρη της αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα «όπλο» στα χέρια της εργοδοσίας, με το οποίο επιχειρείται να χτυπηθεί στην καρδιά το δικαίωμα της εργατικής τάξης να διεκδικήσει με αγώνες μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της.

Όλοι μια γροθιά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ!  
Πέμπτη 11 Ιούλη, στις 20:00, στο Σύνταγμα. 
 
*Από τη στήλη "Από... μέρα  σε... μέρα"  του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου