Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Προαναγγέλλει νέα καταιγίδα μέτρων.



Με «μαστίγιο» το δημοσιονομικό κενό 2015 - 2016
και «καρότο» τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα*.

Ως δεδομένο θεωρεί η Κομισιόν τη λήψη νέων μέτρων, με το επιχείρημα της κάλυψης του «δημοσιονομικού κενού» για τη διετία 2015 - 2016, ενώ προτρέπει τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την καταβαράθρωση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται μαζί με την κυβέρνηση έχει ως υπόβαθρο τη βίαιη υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης, η οποία ήδη μεταφράζεται σε μισθούς των 300 - 400 ευρώ.


 Παρά τα σύννεφα καπνού που επιχείρησε να σηκώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να αποπροσανατολίσει το λαό για τη νέα καταιγίδα των μέτρων που έρχεται τα αμέσως επόμενα χρόνια, η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε ολοκληρωμένη χτες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης του αντίθετου. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, όχι αργότερα από τα τέλη Αυγούστου του 2013, να έχει καταρτίσει λεπτομερές σχέδιο για τη διετία 2014 - 2015, συμβατό με το στόχο για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 3% έως το 2015.

Για το 2016, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, τα πράγματα για το λαό, θα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς συγκυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ισοδύναμο με 4,5% του ΑΕΠ. Κοντολογίς, για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται η λήψη νέων, ακόμη σκληρότερων μέτρων, στο όνομα της επίτευξης των εξοντωτικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Έκθεση μάλιστα συμβουλεύει τη συγκυβέρνηση, ότι τα νέα μέτρα θα μπορούν να εξευρεθούν από τη βελτίωση των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της άρσης φοροαπαλλαγών και φοροεκπτώσεων, της επέκτασης μέτρων που λήγουν, αλλά και στοχευμένων μειώσεων στις τρέχουσες δαπάνες... 

Με λίγα λόγια, την «έχουν στημένη» στο λαό απ' όλες τις πλευρές, προαναγγέλλοντας και νέα φορολογικά βάρη και νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Με περισσό κυνισμό, οι συντάκτες της Έκθεσης επισημαίνουν ότι ο σφαγιασμός των μισθών τα τρία προηγούμενα χρόνια, θα αποτελέσει το λίπασμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τη βελτίωση της κερδοφορίας. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι «η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, υποστηριζόμενη από τις επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενισχύει την ελληνική ανταγωνιστικότητα, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». 

Προσθέτει επίσης, ότι «ο στόχος του δεύτερου προγράμματος για μείωση του ονομαστικού εργασιακού κόστους (σε όλη την οικονομία) κατά 15% στο διάστημα 2012 - 2014 πιθανότατα θα επιτευχθεί, με αποτέλεσμα την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του 1995 σε σχέση με την Ευρωζώνη».

Ακόμα και η επισήμανση ότι η προσαρμογή (μείωση) των τιμών δεν είναι ακόμα επαρκής, γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, προκειμένου να επισημάνουν «την ανάγκη επιτάχυνσης των "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την περαιτέρω "απελευθέρωση" των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών».

*Ριζοσπάστης, "Πλεονέκτημα» για το κεφάλαιο ό,τι συνθλίβει το λαό"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου