Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Με διπλό στόχο η επικέντρωση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών*


Διπλό στόχο εξυπηρετεί η επικέντρωση των αστικών ΜΜΕ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην πιθανή εμπλοκή της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank λόγω τρόικας.
Η εμπλοκή της ανακεφαλαιοποίησης και η «διαπραγμάτευση»-πακέτο αξιοποιείται ώστε οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα απολύσεων στο Δημόσιο, τη συνέχιση της φοροεπιδρομής στα ακίνητα των λαϊκών στρωμάτων είτε με το χαράτσι της ΔΕΗ είτε με το ενιαίο τέλος ακινήτων και τα νέα σίγουρα μέτρα λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα προκύψει.   

Επαναλαμβάνεται ο γνωστός ψευδεπίγραφος για τα λαϊκά στρώματα εκβιασμός «μέτρα ή καταστροφή», διανθισμένος με την πιθανότητα «κουρέματος» και των λαϊκών αποταμιεύσεων, σε προέκταση αυτού που έγινε στην Κύπρο, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί η Ελλάδα στις συμφωνημένες υποχρεώσεις της. 



Την ίδια στιγμή, η εμπλοκή στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης αντανακλά την όξυνση των αντιθέσεων διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης, εγχώριων και ξένων ομίλων, για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Οι διαφορετικές επιλογές ανακεφαλαιοποίησης και ειδικά αν θα προχωρήσει η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank αντανακλούν τις διαφορετικές επιδιώξεις και συμφέροντα των μεγαλομετόχων των τραπεζών και μεγάλων τραπεζικών ομίλων που επιδιώκουν καλύτερες θέσεις στην ελληνική αγορά.


Το τραπεζικό σύστημα είναι άρρηκτα δεμένο με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και η κερδοφορία του αποτελεί αναδιανομή της κλεμμένης υπεραξίας των εργαζομένων. Η επίκληση απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό δημόσιο έλεγχο στην υπηρεσία των εργαζομένων είναι συνειδητή εξαπάτηση. Ρόλος των τραπεζών είναι να συγκεντρώνουν τα διαθέσιμα εισοδήματα και να τα μετατρέπουν σε διαθέσιμα κεφάλαια ολόκληρης της κοινωνίας, να τα κατευθύνουν εκεί που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία, ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη των τραπεζών και την πρόθεσή του. Αν δεν λειτουργούν έτσι, δεν μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια, καταστρέφονται απ’ τον ανταγωνισμό. 


Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τη μία ή την άλλη επιλογή για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αποτελούν επιλογές διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης, όλες με αντιλαϊκό περιεχόμενο. 

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα να αντιληφθούν πού οδηγεί ο δρόμος των συνεχών ψευδεπίγραφων εκβιασμών της κυβέρνησης. Οδηγεί σε ακόμα σκληρότερα μέτρα, σε επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Είναι δρόμος αδιέξοδος για τους εργαζόμενους. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο αναδεικνύουν πως μια πιθανή αποπομπή της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη δεν εξαρτάται από τις θυσίες στις οποίες καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά από την όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ για τον επιμερισμό των βαρών της κρίσης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανισόμετρης ανάπτυξης.

 

Η Κύπρος αποδεικνύει επίσης πως η γραμμή του κάλπικου όχι «εντός των τειχών» της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, η υποτιθέμενη «σκληρή διαπραγμάτευση» πίσω απ’ την οποία καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ να στοιχηθούν οι εργαζόμενοι είναι εξίσου αντιλαϊκή, αδιέξοδη για τα συμφέροντα των εργαζομένων. 

Οι καπιταλιστές για να μπορούν να υπάρχουν ως κυρίαρχη εκμεταλλευτική δύναμη και να επιβάλλουν την εξουσία τους, χρειάζονται στο επίπεδο της διακυβέρνησης και τους δύο ρόλους, του «καλού» και του «κακού». 

Αντίθετα, οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν το δικό τους δρόμο: Οργάνωση της πάλης σε κατεύθυνση αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων που θα κατανέμει τους διαθέσιμους πόρους με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, ικανοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες. 

*Με διπλό στόχο η επικέντρωση... 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου