Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Συνέδριο - σταθμός στην 95χρονη πορεία του ΚΚΕ


Στην κατάμεστη από εκλεγμένους συνέδρους και προσκεκλημένους Αίθουσα Συνεδρίων της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.


 Η έναρξη των εργασιών έγινε με την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ από την ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα  Παπαρήγα, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες εκπρόσωποι της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης, που τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο. Μεταξύ αυτών, πρέσβεις και εκπρόσωποι κρατών όπως η Κούβα, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ηθοποιοί, εικαστικοί, μουσικοί και συνθέτες, συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος και συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ. 

Δεκάδες ήταν τα χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που κατέφθαναν μέχρι και την Πέμπτη  στην ΚΕ του ΚΚΕ. Στις εργασίες δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποί τους, για οικονομικούς και μόνο λόγους.
 
Ξεχωριστή θέση στην έναρξη του Συνεδρίου είχαν οι βετεράνοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, σύντροφοι και συντρόφισσες που πάλεψαν μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, του λαϊκού κινήματος στα χρόνια που ακολούθησαν. Για τον Τάκη Τσιόγκα, μέλος της απερχόμενης ΚΕ του ΚΚΕ και τα μέλη του Κόμματος που «έφυγαν» από τη ζωή στο διάστημα από το προηγούμενο συνέδριο, το σώμα κράτησε ενός λεπτού σιγή.

Δημόσια αναφορά έγινε στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την προετοιμασία της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ που φιλοξενεί το Συνέδριο. Η συνεισφορά τους τις μέρες των εργασιών είναι ανεκτίμητη, για να καλυφθεί κάθε ανάγκη σχετική με το Συνέδριο: Από την προμήθεια των υλικών για τη σίτιση, την παρασκευή του φαγητού, τη φροντίδα του εστιατορίου και των άλλων χώρων, μέχρι τη φιλοξενία των συνέδρων. 'Οπως ειπώθηκε, η προσφορά τους είναι δείγμα αλληλεγγύης σε δύσκολους καιρούς, επιβεβαιώνει τις ανεξάντλητες δυνάμεις του Κόμματος και των μελών του, τους άρρηκτους δεσμούς με την εργατική τάξη και το λαό.  

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την προβολή βίντεο 
φτιαγμένο ειδικά  για το κορυφαίο γεγονός.


Σταθμοί από την ιστορία του παγκόσμιου εργατικού λαϊκού κινήματος και της πάλης του λαού στην Ελλάδα, δεμένες με τη ίδρυση, το ρίζωμα του ΚΚΕ και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στους αγώνες και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού μας, παρουσιάστηκαν στο βίντεο και προκάλεσαν ζεστό χειροκρότημα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου