Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

"Η Γαλλία και ο «σοσιαλιστής» πρόεδρός της, από το...Μάλι πιάστηκαν"


«Δεν μπορεί να είναι ελεύθερος ένας λαός που καταπιέζει άλλους λαούς»
 
Για την επέμβαση στο Μάλι*
Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, που προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό ξεκίνησε και τυπικά την περασμένη Παρασκευή με μπροστάρη τη Γαλλία και το «σοσιαλιστή» πρόεδρό της που βομβαρδίζουν τη χώρα. Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται και πάλι είναι η δράση ισλαμιστών. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη χώρα, η ευρύτερη περιοχή και όλη η μαύρη ήπειρος είναι στο στόχαστρο πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των μονοπωλίων τους. 
Η λεγόμενη «περιοχή των Μεγάλων Λιμνών» στην Αφρική όπου έχουν ανακαλυφθεί τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχει γίνει το «μήλον της Εριδος» για πολλούς ανταγωνιστές, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά ανερχόμενες δυνάμεις στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και άλλες.
Εκτός από το γαλλικό ιμπεριαλισμό, που δήθεν ...ευαίσθητος για το λαό του Μάλι σπεύδει να προλάβει, οι ΗΠΑ ήδη από το 2007 έχουν συγκροτήσει τo στρατηγείο Αφρικής (AFRICOM), δημιουργούν βάσεις και υποδομές σε μια σειρά χώρες και γειτονικές του Μάλι, και έχουν ανακοινώσει από τον Ιούλη του 2012 την ανάπτυξη ταξιαρχίας τουλάχιστον 3.000 στρατιωτών, χωρίς να υπολογίσει κανείς τους συμβούλους που δρουν στο έδαφος.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Μάλι επιβεβαιώνουν αυτό που καταγράφουν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (Θ. 6), για τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και μάλιστα σε περίοδο συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, όπου σημειώνεται: «η διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τη συγκεκριμένη περίοδο, εστιάζεται στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους, των πηγών νερού, των θαλάσσιων διαδρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, με χαρακτηριστικές εστίες έντασης την Κασπία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο, την Αφρική, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Αρκτική. Δυναμώνει ο κίνδυνος και πιο γενικευμένων περιφερειακών συγκρούσεων, ακόμα και ενός γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σε αυτά τα πλαίσια αναδιατάσσονται ιμπεριαλιστικοί άξονες για τον έλεγχο αγορών και εδαφών».
Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ με δύο εκθέσεις που ψηφίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις 23 Νοέμβρη 2012 (καταψήφισε το ΚΚΕ), δηλώνει έτοιμη να επεκτείνει τις επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεση με τίτλο «Εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» ζητείται αύξηση των στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων και η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, και δίνεται έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στο Κέρας της Αφρικής, στην Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και το Μάλι. 
Το πρόσχημα της «τρομοκρατίας», «φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών», «επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», ακόμη και «πανδημίες» ή «ενεργειακές ελλείψεις» αναδεικνύεται και ζητείται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών - μελών στις επεμβάσεις.
Είναι φανερό ότι η χώρα μας όντας ενταγμένη στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, βρίσκεται μπλεγμένη στον ανταγωνισμό που κάνει τον ελληνικό λαό θύτη και ταυτόχρονα θύμα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Γι' αυτό αποκτά ζωτική σημασία για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα η πρόταση που μόνο το ΚΚΕ διατυπώνει για αποδέσμευση από την ΕΕ, από το ΝΑΤΟ και από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς με Λαϊκή Εξουσία, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία, την ειρήνη και το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους.
* "Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ" Ριζοσπάστης,  Τρίτη 15 Γενάρη 2013..

"Δήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι"  902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου