Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η Συγκυβέρνηση των Πράξεων... Νομοθετικού Περιεχομένου

 
 Η Συγκυβέρνηση των Πράξεων...

«Με τις φαστ τρακ διαδικασίες του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με νέα αντιδραστικά μέτρα, που χαρακτηρίζονται από τη συγκυβέρνηση ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από την Ολομέλεια της βουλής, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση... » *


Απαράδεκτες διαδικασίες... 

«Με τις  πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που ψήφισε για πολλοστή φορά στη Βουλή η κυβέρνηση,  με τη λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» όπως δήλωσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης,*  συνεχίζει να νομοθετεί αντιλαϊκά μέτρα με απαράδεκτες και επικίνδυνες διαδικασίες. 

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εκδίδονται μόνο «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου (...) Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση μέσα σε σαράντα μέρες από την έκδοσή τους (...) Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την επιβολή τους παύουν να ισχύουν στο εξής»

... Θα πει κάποιος, ποιο είναι το πρόβλημα, αφού και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή; Υπάρχουν κρίσιμες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Ποιες είναι αυτές; 

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει άμεση εφαρμογή, από την επομένη της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ ο νόμος μόνο μετά την ψήφισή του από τη Βουλή με τις γνωστές διαδικασίες. Άρα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κερδίζουν χρόνο και παρακάμπτουν ενδεχόμενες αντιδράσεις στη Βουλή. 

Ακόμη, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου εγκρίνεται ή απορρίπτεται χωρίς τροποποιήσεις από τη Βουλή, ενώ στα νομοσχέδια -θεωρητικά πάντα- υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγές. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ακόμη και αν δεν εγκριθεί από τη Βουλή παύει να ισχύει για το μέλλον και μόνο. Άρα δεν ανατρέπονται τα αποτελέσματα για το διάστημα που ίσχυε».

 ... που τους αποκαλύπτουν ** 
   
«Εδώ φαίνεται καθαρά η δικτατορία του κεφαλαίου σε όλο της το μεγαλείο. Ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι δικοί τους θεσμοί δεν τους διευκολύνουν ή τους εμποδίζουν να προχωρήσουν με την άνεση που θα ήθελαν, δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να τους παρακάμψουν.

Αυτό κάνουν και με το αστικό Κοινοβούλιο, το «ναό της δημοκρατίας», όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν. Όλα αυτά τα έχουν προβλέψει και με το δικό τους Σύνταγμα, που κύρια αποστολή του είναι η θωράκιση της δικής τους εξουσίας. Για την ιστορία μόνο, να αναφέρουμε ότι μέχρι την εκδήλωση της κρίσης σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις είχε χρησιμοποιηθεί αυτή η διαδικασία. 

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μία εξ αυτών ήταν και η γνωστή πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση των μαθητικών κινητοποιήσεων επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου δεν τους αφήνει περιθώριο για χάσιμο χρόνου και ταλαντεύσεις. Δείχνει και τον πραγματικό, ταξικό χαρακτήρα όλων αυτών των θεσμών».

 

Τι μας  δείχνει με την αντιδημοκρατική της συμπεριφορά,  η τάξη των εκμεταλλευτών; Ότι ο λαός,  είναι εκείνος που πραγματικά, δεν έχει κανένα περιθώριο για χάσιμο χρόνου.

Αγώνας  λοιπόν, για την οργάνωση της ταξικής, ιδεολογικής και πρακτικής, δράσης των εργαζομένων, με σκοπό  την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, σε σύνδεση με την διέξοδο σε όφελός τους,  που σημαίνει, μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, με την οικονομία στην υπηρεσία τους, και την ανάπτυξη  όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας,  με λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

* "Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση..."  902.gr
** Ριζοσπάστης,  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου