Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

7η Μάρτη 1944. Επί τέλους, Κοκκινιά ΞΥΠΝΑ και ζωντάνεψε την ιστορία σου.

...Άλλη μια επίθεση στην πόλη έχει αναχαιτισθεί...ο λαός της κοκκινιάς πανηγυρίζει. Βλέπει τα παλικάρια του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ να αψηφούν τον θάνατο, για να μην πατήσουν οι Ναζί την Κοκκινιά.
 

«Τα χωνιά του ΕΑΜ» έργο του Α. Τάσσου
...Το βράδυ οι ΕΑΜίτες γεμίζουν τους τοίχους με συνθήματα , ενώ τα χωνιά του ΕΑΜ ακούγονται σε κάθε γωνιά της πόλης.
«Προσοχή! Προσοχή! Σας μιλά το ΕΑΜ! Σας μιλά το ΕΑΜ!
Αδέλφια, η σημερινή μέρα θα μείνει αξέχαστη για την Κοκκινιά μας. Για όλη την Ελλάδα.
Θα μείνει αξέχαστη η 7η Μάρτη 1944.
Κοκκινιώτες, Κοκκινιώτισες, σήμερα οι κατακτητές και οι εθνοπροδότες πήραν ένα καλό μάθημα από το λαό της Κοκκινιάς και από τα παλικάρια μας τους ΕΛΑσίτες!»....*
 
Τιμή και δόξα στα ηρωικά νιάτα της Κοκκινιάς της 10ετίας του '40

Φάτα Μοργκάνα,* είναι η Κοκκινιά.

Κοκκινιά ΞΥΠΝΑ, ο λαός σου τραγουδά γιατί πριν
πολεμίσει, με της πηγής σου το νερό ζήτα να κοινωνίσει

Κοκκινιά (τότε) 1949,
οδός Γ. Κονδύλη & Καισαρείας

Κοκκινιά (σήμερα) 2012,
οδός 7ης Μάρτη 1944 (πρώην Γ. Κονδύλη) & Καισαρείας


*Από το Χρονικό Μνήμης «το μπλόκο της Κοκκινιάς» Δήμος Νικαίας, εκδ. 2004
** Φάτα Μοργκάνα. Ονομασία που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ένα ιδιαίτερο είδος αντικατοπτρισμού. ΕΔΩ

Από το blog ARTEKRAN

2 σχόλια:

  1. Να ξυπνήσει φίλε η Κοκκινιά, αλλά πρωτίστως πρέπει να ξυπνήσει από τον βαθύ του λήθαργο το κόμμα.
    Ένα κόμμα που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορική και ηρωική αυτή πόλη.
    Μια πόλη ορόσημο για τους αγώνες και τις θυσίες της στον βωμό της ελευθερίας, της ισότητας, του δίκιου των εργαζομένων ,ενάντια στον ξένο κατακτητή αλλά και στην καταπίεση της εξουσίας των μονοπωλίων.
    Και σήμερα ναι, η Κοκκινιά κοιμάται, η Κοκκινιά έχει γυρίσει την πλάτη της στις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου σας, έχει γυρίσει την πλάτη στον Κομμουνιστή Δήμαρχο που καπηλεύτηκε τον τίτλο του Κομματικού μέλους, που ουσιαστικά έβαλε φραγμό στην ανάπτυξη του Μαζικού Λαϊκού Κινήματος, που κατάφερε με την στάση και την συμπεριφορά του, με τις πολιτικές επιλογές του, να απομακρύνει συνεπείς αγωνιστές.
    Που στις μέρες του, οι εργαζόμενοι του Δήμου χρειάστηκε να προβούν σε 380 περίπου κινητοποιήσεις πάσης μορφής, από επισχέσεις τις οποίες μάλιστα ο κομμουνιστής δήμαρχος τις παρακρατούσε,μέχρι καταλήψεις, μέχρι απεργίες και απεργίες πείνας, ενάντια στην εμμονή του να μην μονιμοποιεί τους συμβασιούχους που χρειάστηκαν 6 χρόνια κοντά για να μονιμοποιήσει μέρος των συμβασιούχων, παίρνοντας μια απλή απόφαση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες,σε αντίθεση με το κόμμα που την ίδια στιγμή έβαζε ζήτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων όλης της επικράτειας καταγγέλλοντας δημάρχους που δεν μονιμοποιούσαν τους συμβασιούχους.
    Τον δήμαρχο και το επιτελείο του, που αντί να στηρίξει τους εργαζόμενους έστω και αν ήταν προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ ,ακόμα και άν για πολιτικούς λόγους προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις, είναι αλήθεια ότι τα αιτήματά τους ήταν δίκαια, αλλά παρ΄όλα αυτά "εκείνοι" επέλεξαν να φωνάζουν ακόμα και στα δικαστήρια ότι οι εργαζόμενοι του δήμου ήταν τεμπέληδες και ότι δεν τους χρειάζονταν!
    Αυτά δεν τα ξέρετε, γι΄αυτά δεν σας έχουν ενημερώσει, γι΄αυτά και για πολλά αλλά.
    Για τις επιθέσεις που δέχτηκαν αγωνιστές, άξιοι άνθρωποι, έμπειροι και γνώστες που θα μπορούσαν εκτός από αυτά που προσέφεραν να είχαν συμβάλλει ώστε να συσπειρωθεί ο κόσμος κάτω από τις ορθές θέσεις του κόμματος.
    Αλλά και το κόμμα εδώ, προτίμησε να στηρίξει τον μοναδικό δήμαρχο Κομμουνιστή(;) αντί να στηρίξει και να υπερασπιστεί συνεπείς αγωνιστές για πολιτικούς λόγους και πολιτικά οφείλει, που στο τέλος δεν απεκόμισε κιόλας.
    Να μην μακρηγορώ, ελπίζω ότι γίνομαι κατανοητός και δεν θα με κατατάξετε στους εχθρούς του λαού.
    Μακάρι να ξυπνήσει το ΚΚΕ στις γειτονιές της ανταρτομάνας Κοκκινιάς, για να μπορέσει να αφυπνίσει τον λαό μας.
    Άντε ρε σύντροφε καλή δύναμη και ξυπνάτε.

    Κοκκινιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ξανα-ξυπνήσει το ΚΚΕ απλά "τη γαμήσαμε" (συγγνώμη κι όλας), κι αυτό γιατί θα αρχίσει να ξανατρώει με χρυσά κουτάλια όμως έφαγε από τον δήμο μας τόσα και τόσα χρόνια τώρα εξαργυρώνοντας με το παραπάνω αγώνες του λαού που ούτε του ανήκουν ούτε θα του ανήκουν ποτέ. Οι αλητήριοι του, τώρα απολαμβάνουν το λήθαργο που φερνει η μάσα.
    Ντροπή ρε, λίγη τσίπα δεν έχουνε οι ξεφτίλες που σας παραμυθιάζουν.

    ένας άλλος κοκκινιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή