Σάββατο 23 Απριλίου 2011

" Ο λαός μπορεί να καθορίσει και να σφραγίσει προς το συμφέρον του τις εξελίξεις"


Μέσα από τη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την περασμένη εβδομάδα, και τη μεγάλη σε όγκο, παλμό και μαχητικότητα πολιτική συγκέντρωση, που διοργάνωσε το ΚΚΕ, (Δευτέρα 18/4/2011) στο Σύνταγμα, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση του ΚΚΕ, για διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού.

"Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο όταν ο καπιταλισμός ανατραπεί, όταν θα αποτελούν κοινωνική λαϊκή περιουσία βασικοί κλάδοι παραγωγής, π.χ. επεξεργασίας πρώτων υλών, μεταποίησης, παραγωγής μηχανημάτων, ενέργειας, οι μαζικές μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, το συγκεντρωμένο εμπόριο, με στόχο όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμη οικονομία και μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό εμπόριο και των συναλλαγών με καπιταλιστικές οικονομίες. Οπου η γη θα κοινωνικοποιηθεί, το ίδιο και οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα. Θα διαμορφωθούν κρατικές παραγωγικές μονάδες για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Δίπλα στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής δημιουργείται ο παραγωγικός συνεταιρισμός. Που με κεντρικό σχεδιασμό θα αξιοποιούνται όλες οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας σε όφελος του λαού, θα εξαλειφθεί η ανεργία, θα καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό, θα υπάρχουν φτηνά και καλά διατροφικά προϊόντα.
Αυτός είναι ο δρόμος του λαού, αυτή η διέξοδος που καλεί το ΚΚΕ το λαό να παλέψει και να επιβάλει".*

Οι υλικές προϋποθέσεις για το πέρασμα στο σοσιαλισμό έχουν παραωριμάσει. Η ίδια η κρίση και οι εξοντωτικές για τον λαό συνέπειές της, δείχνουν ότι ο καπιταλισμός πλέον είναι ξεπερασμένος. Απαιτείται γιαυτό, το επιβάλουν οι συνθήκες, ο λαός με πιο γρήγορο ρυθμό, να εναρμονιστεί μ’ αυτή την ιστορική πραγματικότητα".

Έτσι γίνεται φανερό, μέσα από τις ομιλίες της Αλέκας Παπαρήγα, ότι το ΚΚΕ επικεντρώνει τη δράση του, στην προετοιμασία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, με βασική επιδίωξη, μέσα από την παρουσίαση της σημερινής πραγματικότητάς, σαν καθορισμένου συστήματος σχέσεων παραγωγής, να δείξει πλατιά, τον αναγκαίο χαρακτήρα της εκμετάλλευσης και της απαλλοτρίωσης των εργαζομένων μέσα σ’ αυτό το σύστημα, να δείξει την διέξοδο εκείνη από αυτό το καθεστώς, την οποία υποδείχνει η οικονομική εξέλιξη. Δηλαδή, την μόνη πραγματική πολιτική διεξόδου προς όφελός του λαού. Που δεν είναι άλλη από την κατάργηση των καπιταλιστών και της ιδιοκτησίας τους.

Ο λαός είναι, που μπορεί να καθορίσει και να σφραγίσει προς το συμφέρον του τις εξελίξεις.

Άντε και ΚΑΛΗ ...ΑΝΑΣΤΑΣΗ


Τι σημαίνει λαϊκή οικονομία; ΕΔΩ

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα
στη Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα ΕΔΩ

*Ριζοσπάστης, Τετάρτη 20 Απρίλη 2011

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας.
    Πρέπει να σας πω ότι σας διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον , όταν δηλαδή γράφετε κάτι δικό σας και όχι c/p από τον Ρ.
    Όχι τίποτ΄άλλο δηλαδή, αλλά τα κείμενα του Ρ όταν θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον, τα διαβάζω απ΄ευθίας.
    Τα κείμενα που αναρτάτε παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όσον αφορά τουλάχιστον εμένα.
    Είναι ορισμένες φορές που οι διατυπώσεις σας νομίζω ότι αφήνουν κενά, ως προς την προσαρμογή και την ερμηνεία τους, στην σημερινή πραγματικότητα.
    Θέλω να πω, ότι είναι η ορθή μεν κατανόηση της πολιτικής οικονομίας, η ανάπτυξη των θέσεων και των απόψεων που έχουν διατυπωθεί στα κείμενα των κλασσικών του είδους, ιδιαίτερα του Μαρξ, αλλά υπολείπονται των σημερινών συνθηκών.
    Ακόμη πρέπει να σας ομολογήσω ότι έχω πράγματι βοηθηθεί από τον τρόπο που αναλύεται, δεδομένου ότι στο βαθμό που δεν κατανοώ ορισμένα ζητήματα, υποχρεώνομαι να ανατρέξω στα κείμενα και να κάνω μια επανάληψη ή να βρω κάτι που μου έχει ξεφύγει.
    Αρα με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω που μου δίνεται αυτήν την ευκαιρία, το θεωρώ σημαντικό.
    Αλλά με την ευκαιρία να πω, τι να πω δηλαδή έτσι που είναι τα πράγματα αισθάνομαι κάποιες φορές ότι οι ευχές που λέμε, ακούγονται σαν ειρωνεία.
    Δεν βαριέσαι όμως, ίσως και να πιάσουν αν το προσπαθήσουμε συντονισμένα και επίμονα.

    Καλή Ανάσταση,με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό και για εσάς.

    Live

    ΑπάντησηΔιαγραφή